Pentuja

 

11.7. 2021 aamulla syntyivät Tiukun, Riihisillan Sinipiika, ja jyväskyläläisherran Uhkun, Crystal Siistisukka, pennut. Pentuja syntyi kaikkiaan kuusi, mutta viimeiseksi syntynyt poika oli kuollut. Saldona oli siis kolme tyttöä ja kaksi poikaa.

Pentujen emä Tiuku on entinen sijoituskoirani, jonka omistaja tarjosi sitä uudelleen astutettavaksi. Tiukulla on ennestään yksi pentue kahden vuoden takaa. Tiuku on 5,5-vuotias riistanvärinen B-lonkkainen (indeksi 105), polvet ja kyynärät 0/0. Sen silmät on tarkastettu 4/21. Tiuku on prcdPRA-terve, mutta Pompen- ja DM-kantaja. Sillä on rasitteena suvussa OI-kantajuus (emän isä) ja vähän epilepsiariskiä. Näiden seikkojen vuoksi sille on haastavaa löytää sopiva sulho.

Laitoinkin jalostustoimikunnalle urostiedustelun ja neljä ehdokasta ajatuksella, että juoksu alkaa vasta kesäkuun puolella. Kuinka ollakkaan, tiedustelun laitettuani juoksu alkoi lähes samantien. Jalostustoimikunta kiirehti ystävällisesti vastaustaan, mutta kaksi urosta oli karsittu riskien vuoksi kokonaan. Kaksi urosta oli hyväksytty, mutta kumpikaan ei sattuneista syistä ollut juuri käytettävissä. Lopulta päädyin kysymään toisen hyväksytyn uroksen veljeä.

Uhku on 6-vuotias, riistanvärinen, A-lonkkainen (indeksi 117), 0/0- kyynärin ja -polvin varustettu komea uros. Se on prcdPRA-, Pompen-ja DM-terve. Sen selkäkin on tutkittu tuloksella VA1. LTV4, SP0. Tämän tuloksen vuoksi jtk:n suosituksen mukaan parituskumppanilla tulisi olla terve selkä. Tiukulla ei nyt kuitenkaan selkää ole tutkittu. Sen emällä ja siskolla tosin on tutkitusti terve selkä.

Näihin pentuihin en ota enää uusia varauksia. Uskoisin kaikille jo löytyvän kodin.

Tiukun kuvat Leena Liukkonen

   

Uhkun kuvat Mary Pääkkönen